Składniki:
- 1 pęczek drobno posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki posiekanej natki
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 5 obranych ząbków czosnku
- 2 łyżki osączonych kaparów
- 1 ogórek kiszony albo konserwowy
- 1 mała cebula
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 filety anchois (mogą być koreczki helskie)
- 2 jajka ugotowane na twardo i obrane
- 7 łyżek dobrej oliwy
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu
- 1/3 łyżeczki soli
Sposób przyrządzania:
Szczypiorek wymieszaj z natką i bazylią. Posiekaj cebulę, białka, kapary i ogórek. Czosnek przeciśnij przez praskę. Utrzyj żółtka, ocet, oliwę, biały pieprz, sól i anchois. Wymieszaj, wstaw do lodówki. Salsa jest dodatkiem do mięsa, ale także dipem do warzyw i ?smarowidłem? do ciemnego wiejskiego chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz