Lesso rifatto (Dla 4 osób)
40 dag ugotowanego mięsa wołowego
80 dag cebuli
40 dag pomidorów w zalewie
oliwa
sól, pieprz
Cebule obieramy i podsmażamy na 5 łyżkach oliwy. Gdy zaczną się rumienić, dodajemy pomidory, solimy, pieprzymy i gotujemy sos parę minut. Dodajemy mięso pokrojone na kawałki, przykrywamy garnek i gotujemy dalej na małym ogniu przez 20 min, mieszając od czasu do czasu. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami.
Polpettine di lesso (Dla 6 osób)
Ugotowane:
40 dag mięsa (wołowe + piersi kurczaka)
2 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
Dodatkowo:
1 pęczek natki, 1 ząbek czosnku, skórka z 1 cytryny, 3 łyżki tartego parmezanu, 2 jajka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mąka, olej do smażen
Mięsa i warzywa miksujemy. Dodajemy posiekaną natkę i zmiażdżony czosnek, startą skórkę z cytryny i parmezan. Dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka (jeśli masa jest bardzo mokra, wystarczy jedno) i znowu mieszamy. Solimy, dodajemy pieprz i gałkę muszkatołową. Formujemy podłużne kotleciki, obtaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju. Odsączamy i natychmiast podajemy.
Bolitto misto (Dla 6-8 osób)
1 ozór wołowy
1 kg mięsa wołowego
2-3 kości wołowe1 nóżka cielęca
2 cebule
2 marchewki
1 łodyga selera naciowego
1/2 pęczka natki
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu, sól
Ozór starannie szorujemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy z włoszczyzną, ziarnami pieprzu i solą. Ponieważ ozór gotuje się najdłużej, po godzinie dodajemy wołowinę, kości oraz nóżkę cielęcą i dalej gotujemy 2 godziny. Wyjmujemy ozór, ściągamy skórę i kroimy go w ukośne paski. Mięso wołowe kroimy w plastry. Podajemy na gorącym półmisku wraz z kośćmi (dla tych, którzy lubią szpik) oraz z nóżką cielęcą, podlewamy mięsa gorącym rosołem. Osobno podajemy salsa verde.
Salsa verde
1 pęczek natki
2 ząbki czosnku
1 jajko na twardo
czubata łyżka kaparów
3 fileciki anchois
1 ogórek kiszony
sól, pieprz
oliwa
Wszystkie składniki siekamy. Dodajemy, powoli mieszając, tyle oliwy, by powstał gęsty sos (można też dodać 2 łyżki miąższu z bułki, pokropionej octem).
Salsa rossa
1 kg pomidorów
1cebula
1 marchewka
1/2 czerwonej papryki
1 łodyga selera naciowego
1 gałązka rozmarynu
2 ząbki czosnku
garść liści bazylii
5 łyżek oliwy
sól, pieprz
cukier
1 ostra czerwona papryczka
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i siekamy, wyrzucamy pestki. Siekamy resztę warzyw oraz zioła. Dusimy wszystko razem na małym ogniu przez parę godzin, dodając sól, pieprz i szczyptę cukru. Miksujemy, dodajemy oliwę oraz posiekaną ostrą paprykę. Gotujemy sos jeszcze przez kilka minut. Odstawiamy do ostudzenia i podajemy, gdy będzie zupełnie chłodny.
Lesso di manzo al forno (Dla 6 osób)
1,5 kg mięsa wołowego (rumsztyk)
1 cebula
2-3 marchewki
1 łodyga selera naciowego
2-3 liście bazylii
sól, gorąca woda, mąka
Bardzo ważne jest, by mięso wołowe miało trochę tłuszczu na wierzchu oraz skórę. Bryłę wołowiny obwiązujemy mocno bawełnianym sznurkiem i wkładamy do brytfanny z warzywami i bazylią. Podlewamy mięso wodą do połowy jego wysokości, solimy i wstawiamy do gorącego piekarnika. Gotujemy wołowinę w piekarniku co najmniej 2 godziny, obracając regularnie mięso i dolewając gorącą wodę, by zawsze miała ten sam poziom. Ugotowane mięso wyjmujemy z brytfanny i odstawiamy w ciepłe miejsce. Odcedzamy rosół, ugotowane warzywa miksujemy. Purée warzywne wkładamy do małego garnka, dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Gotujemy przetartą masę na bardzo wolnym ogniu, dodając powoli rosół, aż powstanie rzadki, warzywny sos. Polewamy nim plastry ugotowanego mięsa i od razu podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz