sobota, 9 lutego 2008
Pasztet biały z drobiu
Składniki:
- 1 wiejski kurczak
- 2 pietruszki
- 1 mała cebulka
- 300 g masła
- 150 g wątróbek drobiowych
- 1 sucha bułka (kajzerka)
- 3 jaja
- sól
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzania:
Kurczaka dokładnie umyć, pokroić na małe kawałki, posolić i dusić w minimalnej ilości wody ze 100 g masła, pietruszką i cebulą. Gdy mięso będzie już bardzo miękkie, dodać wątróbki, aby się razem dusiły (ok. 10 min). Ostudzić. Oddzielić kości. Namoczyć bułkę. Zemleć mięso wraz z bułką, dodać resztę masła, jaja i wyrobić na jednolitą masę drewnianą łyżką. Przyprawić. Wstawić w posmarowanej formie do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 st. C 30 minut. Po wyjęciu pasztet odstawić do zastygnięcia
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz