Składniki:
- 1/2 szklanki białej suchej fasoli
- 1 mały por- gałązka selera naciowego (ewentualnie ćwierć korzenia selera)
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- 1/4 główki włoskiej kapusty
- 2 duże pomidory
- 2 średnie ziemniaki
- plaster dyni (niekoniecznie)
- kilka gałązek natki pietruszki
- liść laurowy
- kilkanaście listków bazylii
- 4 łyżki oliwy
- 2 garście makaronu (krótkie rurki lub kolanka)
Sposób przyrządzania:
Umytą fasolę zalać na noc 2 litrami przegotowanej zimnej wody. Marchew, ziemniaki, dynię i seler pokroić w kostkę, por, kapustę i cebulę grubo poszatkować. Fasolę gotować w wodzie, w której się moczyła, po 30 min dodać warzywa. Gotować razem 10 min. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić, natkę i bazylię posiekać i wszystko to dorzucić do garnka z fasolą. Gotować jeszcze 10 min. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (tak, żeby pozostał jędrny). Odcedzić, dodać do zupy. Na talerzach zupę posypać świeżo startym parmezanem. Minestrone można również przyrządzić z fasoli świeżej. Wówczas wystarczy kilka godzin moczenia, a jarzyny dodajemy do gotowanej fasoli po 15 min. Jeśli użyjemy fasoli z puszki, najpierw gotujemy jarzyny, fasolę dorzucamy do zupy na samym końcu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz