Składniki:
- Sos:
- 2 nieobrane główki czosnku
- oliwa- 1 szklanka majonezu
- 1/2 szklanki maślanki
- 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 czubata łyżeczka soli selerowej
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Warzywa:
- 2 sałaty rzymskie (bez zewnętrznych liści)
- 50 dag pomidorków koktajlowych (najlepiej żółtych)
- krótko obgotowane różyczki 1 brokuła
- 1 ogórek wężowy pokrojony w cienkie plasterki
- 25 dag pieczarek pokrojonych w plasterki
- 1/2 małej białej cebuli pokrojonej w cieniutkie piórka
Sposób przyrządzania:
Przygotuj sos: rozgrzej piekarnik do 160°C. Zetnij czubki główek czosnku, każdą ułóż na kawałku folii aluminiowej stroną przecięcia do góry. Oprósz solą i pieprzem, polej oliwą, zawiń w folię. Piecz 70 minut, potem rozwiń i ostudź. Upieczony czosnek wyciśnij z ząbków do miseczki i rozgnieć widelcem. Dodaj pozostałe składniki sosu, wymieszaj, wstaw do lodówki. Grubo pokrój sałatę rzymską, włóż do miski, dodaj pozostałe składniki. Polej sosem, wymieszaj, ewentualnie przypraw solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz