Składniki:
- 4 udka kurczaka (bez skóry i bez kości)
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 10 dag różyczek brokuła
- 10 dag zielonego groszku
- 1 papryczka chili
- 20 dag zielonej papryki
- 10 dag pokrojonej zielonej fasoli szparagowej
- 100 ml białego wina
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml oliwy
- 200 ml śmietany 36-proc.
- 1 pęczek natki
- 1 pęczek szczypiorku
- bazylia
- ziele angielskie
- pieprz
- liść laurowy
- sól do smaku
Sposób przyrządzania:
Udka kurczaka pokrój w grubą kostkę, posól i popieprz. W rondlu rozgrzej oliwę, włóż mięso i mocno przysmaż z każdej strony. Dodaj czosnek, cebulę, papryczkę chili, paprykę i fasolę szparagową. Smaż 10 minut i zalej białym winem. Dodaj zielony groszek, brokuły i przyprawy, duś do miękkości. Przed podaniem dodaj śmietanę, zmiksowaną z oliwą bazylię, natkę i szczypior. Aby mięso miało bardziej wyrazisty smak, możesz zamarynować je w przyprawach i ziołach na kilka godzin przed przygotowaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz