sobota, 7 lutego 2009

Fartuch sapera panierowany (Dla 8 osób)


1 kg flaków (żwacz)
1 natka pietruszki
1 gałązka tymianku
1 listek bobkowy
1 ząbek czosnku
1 butelka białego wytrawnego wina
sok z 1 cytryny
4 łyżki oliwy
olej
2 łyżeczki mocnej francuskiej musztardy
sól
pieprz
2 jajka
10 dag bułki tartej
1 łyżka masła
1 kg ziemniaków
1 limonka

Na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, w osolonej wodzie gotujemy podzielony na 10 części żwacz z nacią pietruszki, tymiankiem, czosnkiem i liściem bobkowym. Po dziesięciu godzinach odcedzamy flaki (podczas gotowania sprawdzamy stan wody i gdy trzeba, dolewamy). Do dużego, głębokiego naczynia wlewamy wino, sok z cytryny, 4 łyżki oliwy, dodajemy musztardę. Mieszamy i dorzucamy ugotowane kawałki flaków. Marynujemy przez noc w lodówce. Na drugi dzień odcedzamy flaki, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w ubitych jajkach i panierujemy w tartej bułce. Smażymy w mieszance masła z olejem, na dobrze rozgrzanej patelni, po trzy minuty z każdej strony. Gotujemy ziemniaki w mundurkach, kroimy w talarki. Na talerzach układamy ziemniaki, na nich flaki i podajemy z ćwiartką limonki.

Brak komentarzy: