czwartek, 4 września 2008

Cukinie faszerowane kozim serem i miętą



Cukinie faszerowane kozim serem i miętą - składniki

* 4 niewielkie cukinie
* 200 g koziego twarożku (typu Chavroux)
* 2 szalotki
* 2 ząbki czosnku
* 4 gałązki świeżej mięty
* 10 ml oliwy
* 1 łyżeczka do kawy ziół prowansalskich
* 1 łyżeczka do kawy mielonego kminku
* sól i pieprz do smaku

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Myjemy cukinie i obcinamy czubki. Przecinamy wzdłuż i wydrążamy łyżeczką miąższ. Wycięty miąższ siekamy. Obieramy i miażdżymy czosnek. Obieramy i siekamy szalotki. Połowę oliwy podgrzewamy w rondlu. Wrzucamy szalotki, czosnek i miąższ z cukinii. Dusimy przez 5 min na niewielkim ogniu. Dodajemy zioła prowansalskie. Solimy i pieprzymy.
Wydrążone cukinie napełniamy farszem. Układamy je w żaroodpornym naczyniu, podlewamy szklanką wody i łyżką oliwy i wsadzamy na 20 min do piekarnika. W tym czasie myjemy i siekamy liście mięty. Mieszamy je z kozim twarożkiem, resztą oliwy, kminkiem, szczyptą soli i pieprzu.
Wyjmujemy cukinie z pieca i odstawiamy na 5 minut. Następnie układamy na nich kozi ser z miętą. Podajemy ciepłe

Brak komentarzy: