środa, 1 kwietnia 2009
Aromatyczne szaszłyki z sosem jogurtowym (dla 4 osób)
Aromatyczne szaszłyki z sosem jogurtowym (dla 4 osób)
1/2 kg mielonej jagnięciny
1 cebula
1 jajko
garść startego parmezanu
1 łyżka musztardy Dijon
2 łyżeczki sosu Worcestershire
1 pęczek posiekanej kolendry
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka garam masala
sól i pieprz
Sos jogurtowy: 330 ml jogurtu greckiego, sok z 1 limonki, 1 garść posiekanej kolendry, 1 łyżeczka garam masala, 1 łyżeczka curry, 1 ogórek, 1 pomidor
Mięso mielone dokładnie mieszamy ze wszystkimi składnikami (cebulę wcześniej kroimy w drobną kostkę). Z masy formujemy małe kulki i nabijamy na patyczki. Szaszłyki smażymy na rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony. Następnie wkładamy na 8 minut do piekarnika rozgrzanego do 170°C. W tym czasie przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z pozostałymi składnikami (warzywa pokrojone w drobną kostkę). Podajemy schłodzony, jako dodatek do mięsa, z kawałkami gorącej pity.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz