Składniki: Wołowina duszona w winie 1,5 kg wołowiny na pieczeń 1 butelka wina barolo (lub innego czerwonego wina o mocnej strukturze) 1 cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki ziarna czarnego pieprzu 7 dag masła sól Mięso wkładamy do glinianego naczynia, wlewamy wino. Dodajemy pokrojoną cebulę, marchewkę i seler, liść laurowy, ziarna pieprzu. Zostawiamy mięso w marynacie na 24 godziny, obracając w tym czasie parę razy. Wyjmujemy mięso z marynaty i obsmażamy na maśle z każdej strony, solimy. Wylewamy całą marynatę na mięso, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 2,5 godziny. Doprawiamy solą. Wyjmujemy mięso, kroimy w cienkie plastry i polewamy odcedzonym sosem. |
piątek, 4 stycznia 2008
Wołowina duszona w winie (Dla 6 osób)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz