Smak delikatny i wyrafinowany, danie proste i eleganckie, dodatki nieoczywiste, choć niewyszukane... Wszystko to w jednym, pięcioskładnikowym daniu z jagnięciny. Efekt boski przy zupełnie niewielkich nakładach.
Jagnięce kotleciki z sosem (dla 6 osób)
12 kotlecików jagnięcych z kostką
6 + 1 łyżka oliwy
6 + 1 łyżka soku z cytryny
3/4 szklanki majonezu przyprawy
2 + 4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki tymianku
sól, pieprz
Sześć łyżek oliwy mieszamy z 2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku, 6 łyżkami soku z cytryny i doprawiamy tymiankiem. Wkładamy do tego kotleciki, obtaczamy je w marynacie i zostawiamy na 2 godz. Robimy sos majonezowo-czosnkowy. Majonez starannie mieszamy z 1 łyżką oliwy, 4 zmiażdżonymi ząbkami czosnku i 1 łyżką soku z cytryny. Kotlety pieczemy w 200°C albo na grillu przez ok. 25 min, co jakiś czas polewając je marynatą. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z sosem majonezowo-czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz