Składniki: - 1 duża biała cebula pokrojona w grubą kostkę - 1 łyżka oliwy - sól morska - świeżo mielony czarny pieprz - 1 łyżka curry - 1 kg cukinii pokrojonej w plasterki - 1.5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego - 1/4 szklanki białego ryżu krótkoziarnistego (np. arborio) Oraz: - jogurt - 1 cukinia (najlepiej kurżetka) pokrojona w cienkie plasterki i lekko zblanszowana Sposób przyrządzania: Do dużego rondla włóż cebulę, wlej oliwę i posól. Smaż około 5 minut, aż cebula się zeszkli. Oprósz curry, smaż 2 minuty. Dodaj cukinię, bulion, pieprz i ryż, zagotuj. Zmniejsz ogień, gotuj około 20 minut. Gdy ryż będzie całkiem miękki, zmiksuj zupę w blenderze na gładki krem. Podawaj od razu z kleksem jogurtu i plasterkami kurżetki. |
piątek, 4 stycznia 2008
Zupa australijska z cukinii
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz