CHŁODNIK Z BURAKÓW Z IMBIREM I WASABI
(dla 4-6 osób)
1 kg niezbyt dużych buraków,
3 gałązki trawy cytrynowej (tylko biała część drobno posiekana),
1 kawałek korzenia świeżego imbiru (ok. 3 cm), obrany i cienko pokrojony,
1 mała cebula, obrana i posiekana,
2 łyżki oliwy,
sok z 1 limonki,
3 czubate łyżeczki pasty wasabi,
sól
Buraki szorujemy i gotujemy w wodzie do miękkości. Studzimy i obie-ramy ze skórki. Imbir, trawę cytrynową i cebulę podduszamy na oliwie, dodajemy grubo pokrojone buraki. Zalewamy wodą, tak aby je pokryła, solimy, doprowadzamy do wrzenia i natychmiast zestawiamy z ognia. Gdy trochę przestygną, miksujemy. Dodajemy sok z limonki, wasabi, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Wstawiamy chłodnik do lodówki. Przed podaniem dekorujemy łyżką jogurtu zmieszaną z odrobiną wasabi. Taki chłodnik można też przyrządzć na bulionie z kury.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz