czwartek, 9 października 2008
Jest jesień
Pieczona szynka wieprzowa z szynką parmeńską i rozmarynem (Dla 4-6 osób)
1,5-2 kg szynki wieprzowej, sól gruboziarnista, pieprz, 1 gałązka rozmarynu, skórka otarta z 1 cytryny, 10 plasterków szynki parmeńskiej, oliwa
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą i pieprzem. Na wierzchu kładziemy rozmaryn oraz sparzoną skórkę z cytryny. Skrapiamy odrobiną oliwy. Zwijamy mięso w ścisły rulon, owijamy go plasterkami szynki parmeńskiej. Obwiązujemy mięso sznurkiem, by szynka zachowała kształt podczas pieczenia. Wkładamy ją do brytfanny i pieczemy w 180°C ok. 2 godziny. Po wyjęciu z piekarnika mięso powinno poleżeć kilka minut i "odpocząć", nim zaczniemy je kroić, będzie wówczas kruche i smaczne.
Czerwona cebula z tymiankiem, miodem i octem balsamico (Dla 4 osób)
2 duże czerwone cebule (pokrojone na ćwiartki), oliwa, 1 łyżka miodu akacjowego (lub innego jasnego), 3 łyżki octu balsamico, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Podsmażamy cebule na rozgrzanej patelni z 4-5 łyżkami oliwy. Gdy nabiorą złocistego koloru i zaczną się rozpadać, zmniejszamy ogień i dodajemy miód oraz ocet, mieszamy. Gdy sos zgęstnieje, zdejmujemy cebule z ognia i posypujemy je tymiankiem. Podajemy gorące.
Ziemniaki pieczone z rozmarynem, boczkiem i sokiem z cytryny (Dla 4 osób)
70 g chudego boczku, 40 dag ziemniaków, sok z 1 cytryny, 1 gałązka świeżego tymianku, sól
Boczek drobno kroimy i podsmażamy na rumiano, odstawiamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i podgotowujemy przez 15 minut w osolonej wodzie. Półtwarde ziemniaki odcedzamy, mieszamy z sokiem z cytryny i podsmażonym boczkiem oraz posiekanym tymiankiem. Wstawiamy ziemniaki do gorącego piekarnika (180°C) na 20 minut. Podajemy jako dodatek do pieczonej szynki.
Kaczka z majerankiem, pomarańczą i żurawiną (Dla 3-4 osób)
1 kaczka (1-1,5 kg), oliwa, sól, świeżo zmielony pieprz, 1 pęczek świeżego majeranku, 10 dag żurawiny świeżej lub suszonej, 1 pomarańcza
Kaczkę myjemy na zewnątrz i w środku, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy oliwą, solą i pieprzem. Do środka kaczki wkładamy przekrojoną na pół pomarańczę, żurawinę i majeranek. Piecze-my w 200°C ok. 2 godz., podlewając wytopionym tłuszczem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz