Składniki / meal compositions:
0,5 kg ziemniaków
2 marchewki
1 seler
1 pietruszka
1 cebula
2 łyżki masła
2 l bulionu
2 łyżeczki mąki
pęczek szczypiorku
kminek mielony
liść laurowy
majeranek
1 szklanka śmietanki
sól, pieprz
Plan / recipe:
Masło rozgrzać w garnku, wrzucić cebulę pokrojoną w kosteczkę, zeszklić.Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler. Posypać mąką, lekko wymieszać, wlać trochę bulionu. Przyprawić majerankiem, liściem laurowym i mielonym kminkiem. Gotować do miękkości warzyw. Zupę zmiksować lub przetrzeć przez sito, dolać trochę bulionu, zagotować.Wlać część słodkiej śmietanki, resztę ubić. Wlać zupę do talerza, na wierzchu zrobić kleks z bitej śmietanki, posypać posiekanym szczypiorkiem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz