środa, 20 stycznia 2010

Miętowa zupa z groszkiem i bekonowymi grzankami


Kolejna zielona zupa ? Na to wygląda. Przejrzałam dzisiaj moj zupowy dział i wszystkie wpisy są trawiasto zielone. I rzeczywiscie, oprócz klasycznych rosołów, barszczy, krupników i pomidorowych, reszcie moich zup nie brakuje chlorofilu. Nie brakuje im również smaku. Sami się przekonajcie.... Tu oprócz groszku i świeżej mięty ważne są grzanki. Są świetnym chrupiącym smakowym kontrastem dla łagodnej śmietankowo-kremowej zupy. Najlepiej upiec je z włoską pancettą, ale równie dobrze sprawdzi się wędzony bekon. Lubię wyraziste, dymne nuty w łagodnych potrawach , dodają im takiego swojskiego charakteru. Autorem przepisu jest Jamie Oliver. Wyszperałam tę recepture w jego książce "Jamie's Kitchen" . Jamiego cenię za jedyny w swoim rodzaju , luzacki w dobrym tego słowa znaczeniu styl bycia i za proste treściwe przepisy. Nie mam szczęścia tylko do proponowanych przez niego deserów. Jakoś nie są w moim guście. Wielką porażką były np. świeże figi zapiekane z pistacjami i mascarpone. Składniki fenomenalne i zapowiadające orgię smaków, a całość bardzo nieszczególna. Cóż czasami tak bywa .... Ale, jak już pisałam, wszystko co niesłodkie z przepisów Jamiego udaje się świetnie, czego przykładem jest ta zupa.

Miętowa zupa z groszkiem i bekonowymi grzankami

1/2 bochenka białego wczorajszego chleba
oliwa extra virgin
1 pęczek świeżej mięty
sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
12 plastrów pancetty lub wędzonego bekonu

1 pęczek posiekanej dymki
2
łyżki masla
500 g zielonego groszku (świeżego lub
mrożonego, oby nie z puszki)
1 l bulionu drobiowego
100 ml śmietany kremówki

4
łyżeczki kwaśnej śmietany
1
łyżeczka oliwy extra virgin

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Chleb okroić ze skórki i pokroić w dużą kostkę. W
łożyć do naczynia do zapiekania, polać oliwą, przyprawić solą i pieprzem i rozłożyć część listków mięty. Na wierzchu "udrapować" plastry bekonu, tak aby dobrze przykrywały chleb. Piec aż chleb i pancetta będą zrumienione i chrupiące ok. 15-20 min. W tym czasie w garnku rozgrzać masło i smażyć na nim przez 3 min cebulki i pozostałe listki mięty (odłożyć kilka do dekoracji). Dodać groszek i gorący bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 min, pod koniec gotowania dodać śmietanę kremówkę. Zmiksować zupę, aż będzie zupełnie gładka, doprawić solą i pieprzem.

Podawać zupę z grzankami i pancettą na wierzchu, posypać listkami mięty. Każdy talerz przybrać kwaśną śmietaną, odrobiną pieprzu i kropelką oliwy.


Read more: http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2007/02/mitowa-zupa-z-groszkiem-i-bekonowymi.html#ixzz0dBBxg0Gr

Pasta z tuńczyka, z suszonymi pomidorami, tymiankiem i tabasco


1 puszka tuńczyka w sosie własnym (185g)
4-5 suszonych pomidorów w oliwie
1 pełna łyżeczka balsamico
2 szczypty tymianku
olej z pestek winogron lub oliwa z oliwek (łagodna, nie gorzka i nie pikantna)
sos Tabasco
sól morska

Do wysokiego naczynia włożyć odsączonego tuńczyka, dodać pomidory, balsamico, tymianek, 1 łyżkę oliwy z suszonych pomidorów i 2 łyżki oleju/ oliwy.
Zmiksować, jeśli masa jest za sucha dodać więcej oleju/ oliwy, miksując dodać kilka-kilkanaście kropli Tabasco i 1-2 szczypty soli morskiej