niedziela, 15 listopada 2009

Tea Sandwiches




Radish-Chive with Sesame and Ginger

* 4 tablespoons butter, room temperature
* 3 tablespoons minced chives, divided
* 1 tablespoon toasted sesame seeds
* 3/4 teaspoon grated peeled fresh ginger
* 1/4 teaspoon Asian sesame oil
* 16 1/4-inch-thick baguette slices
* 10 radishes, thinly sliced (VERY thin!)

Mix butter, 2 tablespoons chives, sesame seeds, ginger, and oil in small bowl; season with salt and pepper. Spread butter mixture over each bread slice. Top with radishes, overlapping slightly. Sprinkle with remaining chives and fleur de sel, if desired.


Minted Radish with Lemon Mayo

* 1 cup mayonnaise
* 2 tablespoons sour cream
* 1 tablespoon freshly grated lemon zest
* 2 teaspoons coarse-grained mustard
* 2 teaspoons fresh lemon juice, or to taste
* 24 very thin slicess homemade-type white bread
* 1 cup mint leaves (from about 1 large bunch)
* 16 radishes, trimmed and sliced as thin as possible (VERY thin!)

In a small bowl stir together mayonnaisse, sour cream, zest, mustard, lemon juice, and salt and pepper to taste.

Spread bread generously with lemon mayonnaise. Top half of slices with a layer of mint and top mint with overlapping rows of radish. Top radish with remaining bread and press together gently. Trim crusts and cut sandwiches in half diagonally. Sandwiches may be made 2 hours ahead, wrapped in plastic wrap, and chilled.

Cucumber Tea Sandwiches

* Cream Cheese, room temperature
* English Cucumbers, thinly sliced
* Thin slices homemade-type white bread or baguette
* Optional herbs (dill, chives, etc)
* Sea Salt

Spread a thick layer of cream cheese on the bread. Arrange the optional herbs and cucumber slices over the cream cheese. Lightly salt. Cut diagonally.

sobota, 14 listopada 2009

Zupa dyniowa


Zupa dyniowa

2 kg dyni
3-4 ząbki czosnku
2 cebule
1 żółta papryka
3 czerwone papryki (słodkie)
gałka muszkatołowa
sól
świeżo mielony pieprz
150 ml śmietanki 18%

Dynię obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do dużego garnka. Dodajemy obrany czosnek oraz cebule pokrojone na ćwiartki i zalewamy wodą, tak aby nie przykrywała warzyw do końca. Gotujemy do miękkości. Papryki myjemy, kroimy na połówki, układamy na blasze i pieczemy w temp. 220°C. Gdy się upieką, obieramy je ze skórek i mieszamy z ugotowanymi warzywami. Wszystko miksujemy w blenderze na gładką masę, doprawiamy gałką, solą, pieprzem, zaprawiamy śmietanką i podajemy.

Ogrzej mnie!





Rozgrzewająca zielona zupa z kurczakiem
(dla 4 osób)

Zielona pasta: 1 pęczek kolendry
3 łyżki świeżo startego imbiru
sok z 2 limonek
1 biała cebula
1 zielone chilli
Oraz: 1 l wody
2 piersi z kurczaka (mogą być również krewetki)
1 łodyga trawy cytrynowej

Miksujemy wszystkie składniki zielonej pasty na jednolitą gęstą masę (możemy ją przechowywać przez 2-3 dni w lodówce). Podsmażamy pastę, zalewamy wrzątkiem i dodajemy zmiażdżoną trawę cytrynową oraz kurczaka pokrojonego w plasterki o grubości 1 cm. Gotujemy przez 15-20 minut. Podajemy z ryżem jaśminowym lub basmati.

Zupa kukurydziana z nachos i serem cheddar
(dla 4 osób)

1 biała cebula
oliwa do smażenia
2 puszki słodkiej kukurydzy
1 puszka mleka kokosowego
1 gałązka tymianku
1 łyżeczka soli
1 papryczka chilli
1 szklanka nachos
garść startego sera cheddar
1 mały pęczek kolendry

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej w garnku oliwie, dodajemy kukurydzę, mleko kokosowe, tymianek i gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Miksujemy zupę na gładki krem. Jeśli jest za gęsty, ewentualnie dodajemy wodę. Doprawiamy solą. Krem podajemy na gorąco, posypujemy odrobiną posiekanego chilli (bez pestek), nachos, serem i posiekaną kolendrą.


poniedziałek, 2 listopada 2009

Burak



Lwowska sałatka winegret

8-10 małych ciemnych buraków
4 ziemniaki kremowe
1 duży seler
20 korniszonów
8 ogórków kiszonych
8 dużych jabłek (najlepiej szara lub złota reneta, ewentualnie inne typowo polskie odmiany)
8 filetów śledziowych w oleju, typu matjas (mogą być marynowane)
1 duża słodka cebula
1 mały słoik (1/4 l) marynowanych podgrzybków
1 mały słoik (200 ml) drobnych kaparów, ew. 1 słoik (1/4 l) marynowanych śliwek węgierek
100 g białej fasoli (namoczonej i obgotowanej)
2 łyżki oleju słonecznikowego
sól, cukier i pieprz do smaku

Sos: 1 l śmietany 36% (najlepiej świeżej, nie homogenizowanej)
1 słoik musztardy rosyjskiej
sól i cukier do smaku

Buraki, ziemniaki oraz selera gotujemy w łupinach do miękkości. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę o boku 2 cm. Podobnie rozdrabniamy ogórki i jabłka. Śledzie kroimy w paski o szerokości 2 cm, a cebulę drobno siekamy. Podgrzybki, kapary i śliwki osączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, na końcu dodając buraki i śledzie. Skrapiamy olejem, doprawiamy i wstawiamy na noc do lodówki. Przygotowujemy sos: mocno schłodzoną śmietanę łączymy z musztardą i doprawiamy. Sos powinien mieć słodko-kwaśny smak. Polewamy nim sałatkę i delikatnie mieszamy bezpośrednio przed podaniem. Uwaga: jeśli ktoś bardzo lubi majonez, może nim zastąpić śmietanę.

Buraczki marynowane z papryką

8 średnich buraków
8 czerwonych papryk (najlepiej podłużnych, bałkańskich)
4 ząbki czosnku
oliwa do prażenia
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
1/2 szklanki octu spirytusowego
cukier
ziele angielskie
liście laurowe (według uznania)
1/2 łyżeczki ostrej papryki

Buraki pieczemy w łupinach do miękkości (ok. 1 godz.), po ostudzeniu obieramy i ścieramy na grubej tarce. Paprykę pieczemy tak długo, aż ściemnieje skórka. Przekładamy do garnka, przykrywamy papierem oraz pokrywką i trzymamy do wystygnięcia (wówczas lepiej się obiera - skórka prawie sama schodzi). Po obraniu rozrywamy paprykę na wstążki i mieszamy z buraczkami. Czosnek w łupinkach prażymy przez 1-2 godz. w oliwie rozgrzanej do temp. 70-80°C (nie można dopuścić do jej wrzenia). Potem łuskamy i zalewamy olejem słonecznikowym. Gotujemy ocet z cukrem, zielem angielskim i liściem laurowym. Kiedy wystygnie, mieszamy z olejem czosnkowym. Dodajemy do warzyw i doprawiamy ostrą papryką. Przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut. Marynujemy minimum 3 dni. Tak przyrządzone buraczki są pysznym dodatkiem do mięs.