czwartek, 4 września 2008

Cukinie faszerowane kozim serem i miętą



Cukinie faszerowane kozim serem i miętą - składniki

* 4 niewielkie cukinie
* 200 g koziego twarożku (typu Chavroux)
* 2 szalotki
* 2 ząbki czosnku
* 4 gałązki świeżej mięty
* 10 ml oliwy
* 1 łyżeczka do kawy ziół prowansalskich
* 1 łyżeczka do kawy mielonego kminku
* sól i pieprz do smaku

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Myjemy cukinie i obcinamy czubki. Przecinamy wzdłuż i wydrążamy łyżeczką miąższ. Wycięty miąższ siekamy. Obieramy i miażdżymy czosnek. Obieramy i siekamy szalotki. Połowę oliwy podgrzewamy w rondlu. Wrzucamy szalotki, czosnek i miąższ z cukinii. Dusimy przez 5 min na niewielkim ogniu. Dodajemy zioła prowansalskie. Solimy i pieprzymy.
Wydrążone cukinie napełniamy farszem. Układamy je w żaroodpornym naczyniu, podlewamy szklanką wody i łyżką oliwy i wsadzamy na 20 min do piekarnika. W tym czasie myjemy i siekamy liście mięty. Mieszamy je z kozim twarożkiem, resztą oliwy, kminkiem, szczyptą soli i pieprzu.
Wyjmujemy cukinie z pieca i odstawiamy na 5 minut. Następnie układamy na nich kozi ser z miętą. Podajemy ciepłe

środa, 3 września 2008

grzybowa











Kurkowa z masłem orzechowym

40 dag kurek

1 cebula

1 łyżka oleju

sól

pieprz

3 szklanki gorącego bulionu drobiowego (może być z kostki)

3-4 plasterki wędzonej szynki

4 łyżki masła orzechowego

1/4 łyżeczki suszonego oregano

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

1 szczypta ostrej papryki

2-3 łyżki potłuczonych (ale nie za drobno) orzeszków ziemnych

grzanki z pszennego pieczywa

Kurki dusimy razem z posiekaną cebulą na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy odrobiną bulionu. Dodajemy pokrojoną w paski szynkę, a po kilku minutach masło orzechowe. Rozprowadzamy kolejną porcją bulionu, dodajemy pozostałe przyprawy i powoli wlewamy resztę płynu. Zupę podajemy posypaną orzeszkami ziemnymi, z grzankami z pszennego pieczywa.


Boczniakowa z pieprzem

3 szklanki bulionu, najlepiej wieprzowo-wołowego (może być z kostki)

60 dag boczniaków

6 ziemniaków

1 płaska łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarenkach

2 ziarna ziela angielskiego

1 listek laurowy

1 łyżeczka suszonego estragonu

1 szczypta mielonego białego pieprzu

10 dag serka topionego (ementaler, tylżycki)

4-6 plasterków cytryny

Do garnka wlewamy pół szklanki bulionu. Wrzucamy pokrojone w paseczki boczniaki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, wsypujemy kolorowy pieprz, dodajemy ziele i listek laurowy. Gotujemy do miękkości, stopniowo podlewając bulionem. Pod sam koniec wsypujemy estragon oraz biały pieprz. Odlewamy pół szklanki gorącego bulionu i rozpuszczamy w nim serek. Dolewamy do zupy, mieszamy. Każdą porcję podajemy z plasterkiem cytryny.
Pieczarkowa z serowymi kluseczkami

60 dag pieczarek

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka masła

3 średnie pory (bez liści)

2,5 szklanki wywaru warzywnego drobiowego lub drobiowo-wieprzowego

1 łyżeczka ziół prowansalskich

sól

pieprz

2 łyżki gęstej śmietany

4 gałązki tymianku

Kluseczki: jajko, 3-4 łyżki bułki tartej, 50 g startego parmezanu, 2 łyżki grubo startego innego żółtego sera, sól

Pieczarki kroimy w duże kawałki. Obsmażamy na oliwie z masłem. Przekładamy do garnka. Dorzucamy pokrojone w plasterki pory, wlewamy kilka łyżek wywaru, dodajemy zioła prowansalskie i dusimy do miękkości. Następnie wlewamy resztę wywaru, doprawiamy solą i pieprzem. Zabielamy śmietaną. Aby zrobić kluseczki, roztrzepujemy dokładnie jajko, mieszamy z resztą składników, formujemy spłaszczone kulki (gdy masa jest za rzadka, dodajemy więcej sera lub bułki) i wrzucamy na lekko osolony wrzątek. Wyjmujemy natychmiast, gdy tylko się zetną. Przekładamy do miseczek, zalewamy zupą, na wierzchu posypujemy listkami tymianku. Można też podać zupę z makaronem, np. tagliatelle, i posypać ją parmezanem.

Grzybowa z kolendrą i gałką muszkatołową

30 dag wołowiny z kością (np. żeberka wołowe)

5-6 płaskich łyżek kaszy jaglanej

1 marchewka

1 listek laurowy

1/4 łyżeczki nasion kolendry

1 łodyga selera naciowego

2 łyżki masła

1 łyżeczka oleju

1 duża cebula

60 dag mieszanych grzybów leśnych (np. borowiki, podgrzybki, maślaki)

1 kromka dobrego razowego chleba

1 szczypta gałki muszkatołowej

1 szczypta mielonej kolendry

sól

pieprz

1 łyżka posiekanej świeżej kolendry

Mięso gotujemy do miękkości, sukcesywnie odszumowując. Dodajemy kaszę jaglaną, marchewkę pokrojoną w talarki, listek laurowy, nasiona kolendry, łodygę selera naciowego. Solimy do smaku. Gotujemy, aż kasza i warzywa zmiękną. Na maśle z olejem szklimy posiekaną cebulę, dodajemy grzyby pokrojone w duże kawałki. Solimy. Dusimy przez 15-20 minut (dolewając kilka łyżek wody). Chleb rozkruszamy, mieszamy z kilkoma łyżkami mięsnego wywaru, a gdy się rozpulchni, dodajemy do reszty zupy. Dorzucamy grzyby z cebulą. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozlewamy do talerzy i posypujemy świeżą kolendrą.

Z grzybów mun

2 piersi z kurczaka

2 łyżki oleju

1 marchewka

1 pietruszka

4 cebulki dymki (białe części)

4 łyżki ryżu

2 goździki

1 listek laurowy

3 szklanki bulionu warzywnego

6-8 grzybów mun

20 dag zielonej fasolki szparagowej

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

pieprz

sos sojowy

4-6 łyżek posiekanego szczypiorku

Pokrojone w paseczki piersi kurczaka obsmażamy na oleju. Przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone w paski marchewkę i pietruszkę, posiekane dymki, ryż, goździki i listek laurowy. Wlewamy nieco bulionu i dusimy, aż ryż, kurczak i warzywa będą miękkie, mieszając i podlewając bulionem. W połowie gotowania dodajemy fasolkę. Grzyby mun przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu: moczymy we wrzątku, kroimy w paski. Wrzucamy je do zupy pod koniec gotowania, dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy pieprzem i sosem sojowym. Podajemy zupę obficie posypaną szczypiorkiem.